НВП «Джерело»
UA

Реторт-пакети

Реторт-пакети

Реторт-пакети (реторт-упаковка) - це м'які харчові упаковки, що складаються з декількох шарів. Ці шари - ламіновані, а самі реторт-пакети здатні витримувати високі температури навіть при стерилізації в автоклаві. Додаткова перевага - герметичність і стійкість до зовнішніх агресивних середовищ.

Реторт-пакети

Реторт-пакети - відмінна альтернатива звичним консервним банкам, склу та іншій упаковці. Вони можуть використовуватися в якості «сховища» для консервованої продукції.

Сучасна полімерна упаковка є термостабільною. Це - гарантія виключення вірогідності того, що в продукт зможуть виділятися шкідливі речовини навіть при нагріванні до 100⁰C і вище. Завдяки цьому забезпечується абсолютна безпека використання реторт-пакетів.

Можна говорити, що попит на упаковку з полімерів для продуктів харчування - відмінна можливість забезпечити високий рівень їх безпеки і зручність використання. Продукція при цьому істотно здешевлюється внаслідок відносної дешевизни реторт-пакетів, яка визначається попитом. Пакети з полімерів в перспективі можуть витіснити тару зі скла і металу.

Продовольчий ринок - це надійний грунт для розвитку і розширення компаній, що використовують реторт-пакети та гнучку полімерну упаковку. Особливо це стосується напівфабрикатів. Замороження великої кількості продуктів харчування з використанням гнучкої упаковки може бути виключена: навіть за такої умови терміни зберігання будуть достатніми для збуту продукції.

Чим реторт-пакети відрізняються від вакуумних?

Основні відмінності наступні:

  • стійкість до високих температур. Обробляти продукцію в реторт-пакетах можна при температурі до 140⁰C;
  • висока міцність. Реторт-упаковка характеризується високими показниками стійкості до ударів, проколів і стирання;
  • високі бар'єрні властивості. Стійкість до газів і агресивних середовищ у реторт-пакетів набагато вище у порівнянні з традиційною вакуумною упаковкою.

Гнучка або жорстка?

Реторт-пакети

Pеторт-пакети економічно вигідніше в порівнянні з жорсткою упаковкою. При цьому вага реторт-пакетів набагато нижче в порівнянні з жорсткими полімерними або бляшаними аналогами. Різниця у вазі складає 70%. Багато виробників продуктів харчування вже встигли оцінити ці та інші переваги реторт-пакетів. Вони використовують їх як для продуктів внутрішнього ринку, так і для продуктів, призначених для вивезення з країни.

Ще один плюс реторт-упаковки - широкий спектр можливостей дизайну. Грамотно розробив дизайн, можна забезпечити привабливість продукції в реторт-пакеті. Також реторт-пакети характеризуються стійкістю на полицях і стелажах під час зберігання на складах або в магазинах, їх можна підвішувати.

Чи підійде реторт-упаковка для харчових продуктів?

Так. Вона прекрасно впорається із захистом продукції від вологи, бруду, сонця. Реторт-пакети зберігають якість продукції достатнього довго. Споживачі цінують високу захищеність придбаних товарів, тому охоче віддають перевагу продукції, упакованій в реторт-пакети. Вони впевнені, що така продукція не буде зіпсованою, вони впевнені в її якості.

Будучи виробником продуктів харчування, роблячи вибір на користь реторт-упаковки, ви можете забезпечити собі не тільки вигоду, а й конкурентні переваги.

Більше про плюси реторт-упаковки

Реторт-пакети

Реторт-пакети — тренд у світі упаковки, який легко замінює застарілі скляні та металеві банки для харчових продуктів, що потребують стерилізації. Цей бездоганний метод пакування забезпечує виробникам такі переваги:

  • термін зберігання продуктів у реторт-пакетах такий же, як у скляних або металевих банках;
  • вони виготовлені з еластичних матеріалів, що полегшує їх зберігання на складах, у супермаркетах та інших комерційних місцях;
  • використання легких матеріалів призводить до зниження витрат на транспортування;
  • час, необхідний для фасовки товарів у реторт-пакети, може бути на 40% швидшим, ніж при використанні традиційних варіантів;
  • реторт-пакети дешевші у використанні, оскільки для нагрівання матеріалів, з яких виготовлені пакети, потрібно менше енергії у порівнянні зі склянками та банками.

Реторт-пакети зазвичай багатошарові та захищають продукти від різних небезпек. Вони часто містять металізований шар, який захищає продукти від потрапляння води, кисню і сонячного світла. Цей “екран” також запобігає потраплянню пилу та бруду. Завдяки чудовим бар’єрним властивостям, реторт-пакети є чудовим засобом забезпечення надійного та якісного захисту продукту.

Реторт-пакети. Які продукти упакувати?

Реторт-пакети використовуються виключно для харчових продуктів, які потребують нагрівання, варіння або стерилізації всередині упаковки, а саме:

Упаковка продуктів у реторт надає багато переваг при фасовці, а варіанти поєднання шарів матеріалів при виготовленні реторт-пакетів дозволяють досягти необхідного набору властивостей вже готової упаковки для різних видів продукції, включаючи збереження пакування при транспортуванні, рівень захисту продукту та його довговічність.

Стерилізація реторт-упаковки

Реторт-пакети

Якщо ви плануєте фасувати продукти, які вже повністю готові до вживання, наприклад, супи, варення, то необхідна термічна стерилізація. Іноді температура процесу може досягати 100⁰C і більше.

Їжу часто стерилізують методом вологого тепла, який використовує пар для нагрівання. Такий процес проходить у спеціальних пристроях – автоклавах.

Метою стерилізації продуктів у реторт-пакетах є знищення всіх мікроскопічних організмів, частина з яких є стійкими до високих температур. Для цього деякі види продуктів стерилізують більш тривалий час.

Саме тому звичайної вакуумної упаковки в такому випадку недостатньо, адже її неможливо піддати термічній обробці. Реторт-пакет нічим не відрізняється від звичайного, проте, підходить для термічної обробки їжі.

Особливості реторт-упаковки

Реторт-пакет:

  1. Виключається можливість випаровування. Цей тип упаковки стійкий до пара та не створює ризику втрати вологи, яка зберігає продукти в природному стані.
  2. Виключається ризик окислення. В процесі вакуумації все повітря видаляється з упаковки і залишається тільки упакований продукт.
  3. Реторт-пакет перешкоджає утворенню мікроскопічних організмів. Це забезпечує високу якість і тривалий термін зберігання продукції в реторт упаковці.
  4. Виключається можливість втрати продуктом аромату.
  5. Стійкий до заморожування.

Наші менеджери готові відповісти на будь-які ваші питання